Skip to content

Search

Menu

 

 

City gives feedback on upgrade of Muizenberg beachfront<p>​‘The Muizenberg beachfront is the most popular recreational beach in Cape Town with more locals visiting this spot than anywhere else in the city. It is also listed as one of Cape Town’s Top-20 international attractions with an estimated 90 000 foreign visitors per year. The economic benefits to local businesses and the wider Muizenberg community in terms of job creation and other opportunities are invaluable.<br><br>‘However, we have seen in recent years that key coastal infrastructure and amenities at the beachfront are in serious decline and in need of intervention. The planned upgrades, in particular the construction of a revetment, are intended to protect and improve this popular beachfront for generations to come, and will assist in accommodating the large number of users and the demand this places on the amenities.<br><br>‘I want to thank the local community in particular, and the general public for their enthusiasm and passion during the public participation process we hosted in September last year when we made the concept design available. We received over 500 comments and revised the design to accommodate some of the proposals. We now want to present the final plan to beachgoers, the local community and businesses, and other residents. Please set time aside to attend the open day. We will have drawings, plans, and maps available and our Coastal Management project team will also be present to answer questions,’ said the City’s Deputy Mayor and Mayoral Committee Member for Spatial Planning and Environment, Alderman Eddie Andrews. <br></p><div><strong>The public open day will be hosted as follows:</strong><br></div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>On Wednesday, 6 December 2023</div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>From 15:00 to 18:00, visit any time during these three hours</div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>Muizenberg Civic Centre, Beach Road, Muizenberg</div><div><br></div><div><strong>Location of the upgrade project</strong><br></div><div>The upgrades will take place at Surfer’s Corner, on the western part of the beachfront along Beach Road, including the connection to the St James walkway, the Surfer’s Corner steps, main promenade area and existing informal gravel parking area along the railway line.  </div><div><br></div><div><strong>Upgrades and repairs</strong></div><div>Stepped revetment coastal protection infrastructure</div><div>The existing wooden coastal protection structure along the promenade, stone masonry steps and curved concrete seawall in the corner have passed their design life and are failing. These will be replaced with a stepped revetment that will include a 3m wide promenade with a universal access ramp. </div><div><br></div><div>The design of the revetment and general layout have been amended to address some of the public’s concerns – the layout will now have large rounded corners and widening for seating, as opposed to the jagged edges that were initially proposed. </div><div><br></div><div>It is important to note that the revetment is a key element of the upgrade, designed by coastal engineering experts to protect the beachfront from rising sea levels, storm surges, and wave impact. The steps and promenade must be constructed with concrete to ensure its longevity and effectiveness in protecting the public beachfront. The areas landwards of the promenade will be paved with clay segmented pavers, as opposed to concrete.</div><div><br></div><div><ul><li>The new stepped revetment follows the existing seawall alignment in the main promenade area and retreats in the corner area<br></li><li>The new revetment and the removal of the old masonry steps will improve the connection along the beach by retreating in the corner area, and provides a wider beach area for recreational users and seating opportunity in high tide conditions</li><li>A sandstone aggregate and sandblasted finish to the concrete will avoid the bland grey concrete look</li><li>The new revetment and promenade will also link with the St James walkway, inclusive of universal access</li><li>Universal access will be improved on the promenade, onto the beach and for public amenities<br></li></ul></div><div><strong>Parking area</strong><br></div><div>The existing gravel parking area along the railway line will be formalised with clay pavers, same as the current main parking area. Formalising relates to the resurfacing and the use of soft landscaping, a pedestrian oriented design, and the demarcating of parking bays, as well as area lighting for improved safety.</div><div><br></div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>Importantly, the upgrade and improved layout is not adding, neither reducing parking space, and will not take away any of the beach space</div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>The layout of the parking seaward of the Pavilion will also be optimised</div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>Parking will remain free of charge</div><div><br></div><div><strong>Ablution facility</strong><br></div><div>The existing ablutions are located in the littoral active and wave run-up zone on the beach. Thus, it will be demolished and rebuilt in the same architectural style just landwards of the revetment, away from the active beach zone. </div><div><br></div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>As per the majority of comments received, the new facility will be located at the central shower plaza area</div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>Universal access parking will also be provided in the central area at the ablution</div><div><br></div><div>The facility will be universally accessible with family changing rooms and wheelchair accessible showers; and local mosaic art will be included inside the building and at the outside showers. The outside shower remains in the central node area.</div><div><br></div><div><strong>Pergola</strong><br></div><div>The pergola will be demolished and rebuilt further inland to allow for the construction and setback of the new coastal protection structures and promenade. </div><div><br></div><div>It will be rebuilt like-for-like, meaning, the new pergola will have the same design and details as the current structure to preserve the local heritage, look and feel, as requested by the public. There will also be an outside shower at the pergola, as is is the case currently.</div><div><br></div><div><strong>Playground</strong></div><div>The existing playground will be upgraded with a kelp forest theme and will include a universal access ramp and interactive play equipment for children with various abilities. </div><div><br></div><div><strong>Paved areas</strong><br></div><div>The surfaces landwards of the new promenade will be surfaced with clay pavers matching the existing colours and style. </div><div><br></div><div><strong>Station forecourt</strong><br></div><div>The forecourt will be refurbished to make it more pedestrian friendly. Parking for people with special needs and a universally accessible ramp to access the promenade will also be located in this area. </div><div><br></div><div><strong>Services</strong><br></div><div>The underground sewer and stormwater mains will be realigned where needed to avoid the risk of coastal impacts, and the capacity maintained. </div><div><br></div><div><strong>Soft landscaping</strong></div><div>Locally indigenous vegetation and grassy areas will be included. Unfortunately, trees are not suitable to the harsh coastal climate and strong south-easterly winds. </div><div><br></div><div><strong>Beach huts</strong><br></div><div>All eight huts will be relocated to the central plaza, as opposed to on either side of the main plaza as originally proposed. </div><div><br></div><div><strong>Buildings</strong><br></div><div>The existing NGO buildings will remain, this means those who are currently operating from the beachfront will keep on doing so.</div><div><br></div><div>The number of informal trading opportunities will be retained, and accommodated during the construction.</div><div><br></div><div>Waves for Change will move to a newly constructed building near the northern corner of the formalised parking area. The current Waves for Change building will be modified to provide greater adaptive surfing opportunities, storage of beach access mats, equipment and wheelchairs. The Shark Spotters building remains as is.</div><div><br></div><div>•<span style="white-space:pre;"> </span>Where existing buildings are demolished these will be rebuilt in a style similar to the existing buildings to ensure we retain the heritage value, look and feel of Muizenberg</div><div><br></div><div><strong>Project timeline</strong></div><div><ul><li>The City has received the necessary environmental and heritage approvals for the upgrade and will advertise the construction tender in the new year</li><li>If all goes as planned, the tender will be awarded by November 2024</li><li>It is anticipated that the work will commence in February 2025</li><li>The provisional completion date is end of October 2026, pending any unforeseen delays or challenges <br></li></ul></div><div>‘Once the construction has started there will be an impact on beachgoers and businesses along Beach Road, as well as the surrounding areas. Those who operate from the Muizenberg beachfront – be it private businesses or NGOs – have a year to plan ahead, and consider the anticipated impact on their operations.</div><div><br></div><div>‘Unfortunately, visitors will also have to cope with less parking while the construction is ongoing. We will do all we can to limit the impact as far as possible, but this type of work always comes with some level of inconvenience. We will give more details about the construction and how activities will be accommodated on the beachfront closer to the commencement date of the project. On the bright side, once done, the Muizenberg beachfront will be a quality destination for decades to come,’ said Alderman Andrews.<br></div><div><br></div><div>The high resolution graphics are available here: <a href="https://bit.ly/40SR184">https://bit.ly/40SR184 </a><br><br></div>2023-11-25T22:00:00ZGP0|#1d539e44-7c8c-4646-887d-386dc1d95d70;L0|#01d539e44-7c8c-4646-887d-386dc1d95d70|City news;GTSet|#62efe227-07aa-45e7-944c-ceebacca891dGP0|#deea27c8-fc1a-4357-bdbb-d54cb86a0ef9;L0|#0deea27c8-fc1a-4357-bdbb-d54cb86a0ef9|Muizenberg;GTSet|#2e3de6c1-9951-4747-8f53-470629a399bb10

You have disabled JavaScript on your browser.
Please enable it in order to use City online applications.